SAP Global
SAP MAG 80, srpanj 2015.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

Jedinstven spoj ljudskih vještina i tehnoloških inovacija

Marcus Baur po obrazovanju je arhitekt i inženjer, a uz to je i tehnički direktor Njemačkog jedriličarskog tima (Nationalmannschaft of Deutschland.) Trostruki je europski prvak i sudionik dviju Olimpijada. Na zagrebačkom SAP Forumu nastupio je u ulozi motivacijskog govornika i SAP Ambasadora te prezentirao specijalizirano rješenje za analizu jedriličarskih utrka ‒ posebnu aplikaciju koju je najveći svjetski proizvođač poslovnog softvera napravio za njemačke jedriličare.

Marcus Baur, SAP Ambasador

Njemački jedriličarski tim sastoji se od vrhunskih sportaša udruženih u ekipu koja se nada pobijediti sljedeće godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, u Brazilu. Kako bi u tome uspjeli, morali su se iznimno dobro pripremiti. Fizički, psihički i organizacijski. No, to je bio samo preduvjet. Trebalo im je još nešto – nešto što će im dati dodatnu prednost. To nešto je tehnologija kojom će nadmašiti konkurenciju. Morali su pronaći tehnološkog sponzora koji će ih poduprijeti u svakom smislu – financijski, logistički i inovacijama. 

 „Kad smo tražili pokrovitelja, tražili smo tvrtku koja će nam biti partner, tvrtku od koje možemo učiti. Zato smo odabrali SAP. Nismo htjeli samo uzeti novac i nalijepiti logotip na naš brod“, izjavio je Baur.

Hardverski je partner Njemačkog jedriličarskog tima tvrtka Audi, koja im je dala automobile, zračni tunel za testiranja i materijale od ugljičnih vlakana od kojih je izrađena njihova jedrilica. SAP je softverski i inovacijski partner koji timu pomaže u unaprjeđivanju metoda treninga i u postizanju boljih rezultata na jedriličarskim trkama i regatama. 

Od SAP-ovih rješenja, za upravljanje svim poslovnim procesima i obradu mnoštva podataka o vjetru i GPS pozicijama koriste platformu SAP S/4 HANA. Na tom temelju, u posebnom analitičkom softveru napravljenih samo za njih, Njemački jedriličarski tim radi izvještaje i prati svoje rezultate u regatama ‒ u stvarnom vremenu. 

Štoviše, suradnja s Njemačkim jedriličarskim timom navela je SAP da formira poseban Odjel za tehnološka sponzorstva (SAP Technology Sponsorships). Taj odjel čine programeri koji prilagođavaju SAP-ov softver za razne svrhe. „Kad je sve to počelo, ti programeri nisu ništa znali o jedrenju. Sad ih više od polovine jedri za vrijeme praznika, a neki od njih sudjeluju i u natjecateljskim regatama“, kaže Marcus Baur.  

Barbara Kolar i Marcus Baur - diskutiraju o aplikaciji SAP Sailing Analytics

Napravili su posebnu aplikaciju koja se zove SAP Sailing Analytics. Riječ je o softveru koji je isprva pratio brodove putem GPS-a, a onda su mu dodali sposobnost analize podataka i pretvorili ga u rješenje za praćenje jedrilice u stvarnom vremenu, za vrijeme same utrke. „Sad svoje rezultate možemo pratiti u odnosu na rezultate naših konkurenata. Uz to, dobili smo alat za praćenje utrka i alat koji nam pomaže u treninzima“, objašnjava Baur. 

Aplikacija je povezana i sa senzorima koji prate smjer i snagu vjetra. Na temelju tih podatka određuje optimalan smjer jedrenja i uspoređuje ga sa smjerom kojim brod plovi. Tome su dodali i videozapis koji se snima u stvarnom vremenu, za vrijeme plovidbe. Tim se videozapisima koriste pri treninzima, a na taj način mogu i prikazivati samu trku prenoseći je putem satelitskog interneta. „Želimo tome dodati još i uređaje koji će pratiti otkucaje srca jedriličara, tijek morskih struja i još neke druge senzore koji će nam dati dodatne podatke“, kaže Baur. „SAP Sailing Analytics pružio nam je potpuno nove uvide u naš sport, kojim se sad bavimo na način kako se nikad prije nismo bavili, a sve zbog goleme količine podataka.“ Više o svemu pogledajte na web-odredištu ekipe: http://rio.sailing-team-germany.de/en/tag/rio-de-janeiro-en/

 

 
 

Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum