SAP Global
SAP MAG 75, svibanj 2012.
Kontaktirajte SAP online ili
nazovite +(01)-4820-400
 
     
 

naslovnica | pošalji članak | ispis

SAP HANA: do podataka brzinom misli

Piše: Mario Semialjac, SAP d.o.o.

Zašto da mi informacija dođe odmah kada mogu čekati i 15-ak dana?

Jeste li ikada imali poslovnu potrebu za friškom informacijom, sažetkom gomile podataka koji uključuje zadnjih 5-6 dana, sadržavajući i podatke od prije minute ili 2 sekunde, i onda "povučete" izvještaj iz svoga state-of-the art izvještajnog sustava, kad ono "friški" podaci od prije 15-ak dana, lagano se već plijesan počela hvatati, a Vama na glavi kosa u stanju prkosa elementarnim zakonima gravitacije.

Nije to novi problem. Bilo je već toga godinama prije i za ozbiljna poslovanja koštalo je mnoge od nas propuštanja značajnih poslovnih prilika. Ili je nedostajao uvid da bi se "zapečatio" posao koji je onda dobio konkurent. Ili je nedostajala analiza kumulusa troškova s drill-downom friških podataka, koja nam je usporila identificiranje gdje točno troškovi cure kao voda u Titanik, pa smo u međuvremenu izgubili puno, puno više kuna nego što je bilo potrebno da smo tu informaciju imali doista u stvarnom vremenu u izvještajnom sustavu. Lista scenarija je brojna, no mislim da već prepoznajete neke od svojih scenarija iz noćne more koje ste proživjeli iz ovih razloga – nedostatka friških podataka u stvarnom vremenu.

No prije dobre vijesti, ima još jedna loša. Uvid u stvarnom vremenu s friškim podacima potrebniji je no ikada prije. Razlog?

Eksplozija podataka: količina podataka u svijetu, prema relevantnim istraživanjima, udvostruči se za 1,8 godina, a taj rok se sve više skraćuje. Razlog je jednostavan. Svjedoci smo eksplozije podataka. Podataka o kupcima, zalihama, planskim veličinama, onih sa socijalnih mreža, instant poruka, GPS-a, itd.

A s druge strane, mnoge poslovne prilike možemo zgrabiti samo u ograničenom vremenskom okviru. Par dana, ponekad par sati ili čak minuta i – puffff! Prilika ode.

A nama treba, npr. ovo (prvo situacija, onda traženo rješenje):

 • Imam 154.000 kupaca.

 • Imam 1,8 milijuna redaka podataka u transakcijskom sustavu.

 • Imam preko 1.000 business-to-business (b2b) korisnika.

 • I ne manje bitno, šaljem korisnicima 70.000 obavijesti o dospijeću na naplatu.

I sve to u izvještajnom sustavu provrti mi se za 77 minuta. A ja bih bio zadovoljan s 13 sekundi. To je točno 356 puta brže. Znam, zvuči kao znanstvena fantastika, ali zadržite ovo u mislima, pred kraj ćemo se vratiti ovom primjeru. A sada, idemo reći nešto o In-Memory Computingu i SAP rješenju iz te domene – SAP High-performance Analytic Applianceu (SAP HANA).

In-Memory Computing i SAP HANA

Što je SAP In-Memory Computing? Najkraće rečeno, In-Memory Computing je tehnologija i koncept koji omogućava procesiranje masivnih količina podataka u stvarnom vremenu u glavnoj memoriji servera za pružanje instantnih rezultata iz analiza i transakcija.

Što je, onda, SAP HANA? Možemo reći da je to opredmećenje In-Memory Computing koncepta u konkretno rješenje za ubrzanje analitike de facto u stvarnom vremenu. Preciznija definicija je: SAP High-performance Analytic Appliance (SAP HANA) je SAP rješenje za agilne data martove koji se temelje na SAP ERP, SAP BW ili podacima trećih strana. SAP HANA pruža mogućnost poslovnim odjelima da analiziraju informacije u stvarnom vremenu, te da se jednostavno kreiraju fleksibilni analitički modeli temeljem velikih količina poslovnih podataka u stvarnom vremenu.

Evo grafičkog prikaza rečenog:

Slika : SAP HANA – High Level arhitektura

Znam što sada mislite. To je moguće kao u onim kineskim filmovima u kojima se leti iznad zemlje više od 5 metera, ili kada se onaj tip u Matrixu replicira 1.000 puta i napadne jadnog Nea.

Slika : Jel' vi to meni prodajete maglu?!

No to je zbilja realnost, i da sada ne gnjavimo s mnoštvom tehničkih detalja, evo ukratko popisa stvari na softverskoj i hardverskoj strani koji su to omogućili:

 • Particioniranje – ako imaš veliki problem podijeliš ga na više manjih i pobijediš svakog od njih, da bi riješio veliki problem. Particioniranje je sličan koncept na razini podataka.

 • Procesori i procesorske jezgre – ogroman napredak tehnologije u zadnjih desetak godina. Od 1 jezgre veličine 120 nm i brzine 1,8 GHz 2002. godine do procesora s 8 jezgri od 45 nm i brzine 2,26 GHz 2010. godine.

 • Bladeovi – npr. 4 bladea s 4 CPU-a svaki, i svaki CPU s 8 jezgri, i na jednom mjestu imamo 128 jezgri kojima odjednom možemo "napasti" one particionirane podatke, što se postiže distribucijom podataka.

 • Zahvaljući prelasku na 64-bitne sustave nestaje (bar zasad) fizičko ograničenje koliko podataka možemo "strpati" u memoriju. Naime, kod 32-bitnih sustava ograničenje memorije bilo je 2^32, tj. 4.294.967.296 bajta, odnosno 4GB po CPU. U 64-bitnom sustavu "ograničenje" je 2^64, tj. 18.446.744.073.709.551.616 bajtova (probajte pročitati taj broj), drugim riječima gube se in-memory zapreke prisutne kod 32-bitniih sustava.

 • Onda su tu kolumnarne baze podataka (temeljene na stupcima), koje omogućavaju veliku kompresiju podataka.

 • I tada, kombinacijom svega navedenog, dođemo do price/performance improventa u razini 200x i više.

  A sada se vratimo na ono ubrzanje sa 77 minuta na 13 sekundi, ubrzanje od 356 puta, sjećate se? Riječ je o ranom korisniku SAP HANA-e, Colgate-Palmoliveu, a ako ne vjerujete nama, poslušajte te iste brojke od njihovog CIO-a.

  A da je to samo početak, pogledajte detaljnije na stranicama o SAP HANA-i (Npr., tamo je klub 100K taj u kojem su SAP HANA korisnici koji su ubrzali određene procese za 100.000 puta ili više – kompanije Yodobashi, Nongfu Spring i Mitsui Knowledge Industry. A tu je klub 10k s onima koji su ubrzali određene izvještajne procese preko 10.000 puta).

  A ako trebate još dokaza, testirajte sami HANA na live podacima u obliku interaktivne igre (preporuča se Chrome browser za najbolje rezultate).

  Upoznajte se s HANA i pratite blog na: www.experiencesaphana.com.

  Jer stvarno je već dosta tog čekanja izvještaja od prije 15-ak dana ...

  Povezani �lanci:

   

   
   

  Copyright/Trademark  |  Privacy  |  Impressum