SAP Božo Težak

Nagrada za novinare iz područja informatike i komunikacija

O nagradi SAP Božo Težak

SAP Božo Težak dodjela nagrada podijeljena je na dvije kategorije i posebnu nagradu: Najbolji novinarski uradak, Najbolji urednički uradak i ICT novinar godine.

Božo Težak

Božo Težak je pionir informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji "Informatologia Yugoslavica" (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Povijest nagrade

Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva 17. prosinca 2003. godine potvrdio je učestvovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija. Nagrada koja je do 2003. godine nosila naziv SAP e-journalist prize imenovana je u SAP Božo Težak.

Informatičko novinarstvo u Hrvatskoj tijekom devedesetih godina doživjelo je snažan rast. Usporedno s razvojem informatičke tehnologije i tržišta pojavili su se relevantni mediji koji danas imaju višegodišnju tradiciju i stalnu publiku. Do 2000. godine nije postojao način za vrednovanje cjelovitoga rada pojedinih novinara i medija te se često događalo da kvalitetna novinarska ostvarenja ostanu u sjeni. Izuzetak se dogodio utemeljenjem nagrade SAP e-journalist prize koja je za 2001. i 2002. godinu dodijeljena novinarima koji su pisali o temi elektroničkog poslovanja i upravljanja. Hrvatsko novinarsko društvo prepoznavši vrijednost projekta preuzima njezinu realizaciju i nagradu imenuje SAP Božo Težak, čija se tradicija nastavlja iz godine u godinu.

Kategorije

SAP Božo Težak dodjela nagrada podijeljena je na dvije kategorije i posebnu nagradu:

  • Najbolji novinarski uradak
  • Najbolji urednički uradak
  • Posebna kategorija: ICT novinar godine

Za predispozicije natječaja pogledajte dokumente:

HND

Hrvatsko novinarsko društvo, jedno od najstarijih profesionalnih udruženja u Hrvatskoj, utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine.

Društvo je između 1926. i 1934. izgradilo i svoj dom, koji je poslije 2. svjetskog rata nacionaliziran. Nakon promjene režima u Republici Hrvatskoj 1992. godine zgrada Novinarskog doma vraćena je, gotovo u potpunosti, prvotnom vlasniku. Danas se u njoj održavaju gotovo sve aktivnosti Hrvatskog novinarskog društva.

Hrvatsko novinarsko društvo nevladina je organizacija koja sve svoje troškove pokriva donacijama članova i iznajmljivanjem dijela prostorija Doma. Dio ostvarenih prihoda izdvaja se u Fond solidarnosti koji pruža materijalnu pomoć svojim članovima u slučaju bolesti i nezaposlenosti, financijski pomaže obitelji u slučaju smrti člana HND i sl.

Društvo je član Međunarodne federacije novinara (IFJ) od 1992. godine, a broji 3433 člana. Gotovo 60% njih živi i radi u Zagrebu. Oko 1800 članova Društva zaposleno je u dnevnim novinama, te na Hrvatskom radiju ili televiziji, dok približno 600 radi u tjednim i sličnim izdanjima. Ostali ponajviše surađuju u lokalnim novinama i programima lokalnih radio stanica, te u raznim stručnim časopisima. Prema spolu žena ima 1248, a muškaraca 2185. Prema školskoj spremi 27 je doktora znanosti, 23 magistra, 1630 članova ima visoku školsku spremu, 223 višu spremu, a 1484 srednju školsku spremu.

HND ima svoje ogranke u većim redakcijama ili općinskim i gradskim središtima. Svi ogranci biraju svoje predstavnike u Skupštinu HND.

Dodatne informacije na www.hnd.hr.

SAP

SAP je vodeći svjetski proizvođač poslovnog softvera*. Trenutno, više od 47.800 korisnika u više od 120 zemalja koristi SAP-ove® aplikacije – od rješenja koja odgovaraju na potrebe malih i srednjih tvrtki do poslovnih rješenja za velike i globalne korporacije. SAP-ov softver, pokretan SAP NetWeaver™ tehnološkom platformom koja omogućuje inovaciju i poslovne promjene, pomaže tvrtkama diljem svijeta u poboljšavanju odnosa s korisnicima, povećanju suradnje s poslovnim partnerima i u kreiranju učinkovitosti diljem svojih nabavnih lanaca i poslovnih operacija. SAP-ov portfelj rješenja podržava jedinstvene poslovne procese u više od 25 industrija, uključujući visoke tehnologije, maloprodaju, financijske usluge, zdravstvo i javni sektor. Sa podružnicama u više od 50 zemalja, SAP je kotiran na nekoliko burzi, uključujući Frankfurtsku i Njujoršku burzu, pod simbolom "SAP". (Dodatne informacije na www.sap.com i www.sap.hr.)

(*) SAP definira poslovni softver kao cjelinu koja sastoji od sustava za upravljanje resursima poduzeća i s njim povezanih aplikacija poput upravljanja nabavnim lancem, upravljanja odnosa s korisnicima, upravljanja životnim ciklusom proizvoda i upravljanja odnosa s dobavljačima.

© 2008 by SAP AG. Sva prava pridržana. SAP, R/3, SAP, SAP.com, xApps, xApp, SAP Netweaver, kao i drugi SAP-ovi proizvodi i usluge spomenuti te njihovi logotipi zaštitni su znakovi ili su registrirani zaštitni znakovi poduzeća SAP AG u Njemačkoj te u nekoliko drugih zemalja širom svijeta. Nazivi svih drugih proizvoda i usluga koji se spominju zaštitni su znakovi njihovih poduzeća. Podaci sadržani u ovome dokumentu služe samo u informativne svrhe. Specifikacije proizvoda mogu se razlikovati od države do države.


SAP Run Better Forum 2012